Совет за жените: Јадете зеленчук за да го зголемете нивото на естроген во телото

Ovaaaaaaa.jpg

Естрогенот е хормон кој има многу функции во телото, вклучувајќи ја и најважната – зголемување на плодноста, стимулирање на сексуалниот и репродуктивниот развој кај жените.

Естрогенот влијае и на расположението, коските, срцето и другите органи. Нивото на естрогенот се менува за време на менструалниот циклус и се намалува за време на менопаузата, што може да доведе до различни симптоми како што се топли бранови, ноќно потење, сувост на вагината и намалено либидо.

Еден начин природно да го зголемите естрогенот во телото е да јадете храна богата со зеленчук.

Зеленчукот содржи фитоестрогени, растителни соединенија кои можат да ги имитираат или блокираат ефектите на естрогенот во телото. Фитоестрогените се врзуваат за естрогенските рецептори во клетките и можат да имаат естрогенски или антиестрогенски ефекти, во зависност од видот и количината на фитоестроген, како и од нивото на естроген во телото.

Зеленчук кој е богат со фитоестрогени кои ги спречуваат или ги ублажуваат симптомите на низок естроген:

Соја

Сојата и производите од соја, како што се тофу и мисо, се одличен извор на фитоестрогени. Сојата содржи изофлавоноиди, еден вид фитоестроген кој има слична структура на естрогенот. Истражувањата покажаа дека сојата може да го намали ризикот од рак на дојка, особено кај жените во постменопауза.

Ленено семе

Лененото семе е исто така богато со фитоестрогени. Главните фитоестрогени во лен се лигнаните, кои се корисни за метаболизмот на естрогенот.

Сусам

Семето од сусам е уште еден извор на фитоестрогени. Студија од 2014 година ги истражуваше ефектите на маслата од соја и сусам врз стаорци со дефицит на естроген. Истражувачите откриле дека исхраната дополнета со овие масла за два месеци ги подобрила маркерите за здравјето на коските. Ова истражување укажува на позитивен ефект сличен на естроген и на сојата и на сусамот, иако се потребни повеќе истражувања кај лушето.

Зелкасти зеленчуци

Брокулата, карфиолот, зелје и зелката, исто така можат да играат улога во метаболизмот на хормоните, вклучувајќи го и естрогенот. Оваа разновидна фамилија на зеленчук е преполна со фитонутриенти, витамини и антиоксиданси, кои можат да помогнат во одржување на здрави нивоа на естроген и целокупно хормонално здравје.

Покрај зеленчукот, постојат и други начини за природно зголемување на естрогенот во телото, како што се:

Витамини Б и Д

Овие витамини играат важна улога во создавањето и активирањето на естрогенот во телото. Ниското ниво на овие витамини може да доведе до намалување на нивото на естроген. Една студија ги спореди нивоата на одредени витамини Б со ризикот од рак на дојка кај жени во пременопауза. Резултатите покажаа дека повисоките нивоа на витамини Б-2 и Б-6 се поврзани со помал ризик од рак на дојка, што може да се должи на ефектите на овие витамини врз метаболизмот на естрогенот.

Витаминот Д функционира како хормон во телото. Една студија објаснува дека витаминот Д и естрогенот заедно го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести. Врската помеѓу овие хормони се должи на улогата што ја игра витаминот Д во синтезата на естрогенот.

Related posts

Бред Пит сам ги изведува опасните сцени во новиот трилер

CityLife

Кромидот чудотворно го намалува холестеролот, една состојка одговорна за се

CityLife

Кардиолог тврди дека една диета предизвикува таложење на наслаги во артериите

CityLife