Биг Бен слета во Манчестер за меѓународен уметнички фестивал

Реплика на Биг Бен, направена да изгледа како да се срушила на една страна во Манчестер, е меѓу знаменитостите што се појавија на почетокот на меѓународниот фестивал на уметноста во градот.

Скулптурата од 42 метри во градините Пикадили ја изработи Аргентинката Марта Минуџин и е покриена со 12.000 книги со политичка тематика.

„Тоа е на некој начин одговор на битките меѓу Манчестер и Лондон, север и југ, во текот на минатата година“, рече директорот на фестивалот Manchester International, Џон Мекграт.

Фестивалот се одржува секоја втора година – иако оваа година, поради пандемијата, опсегот на уметници кои успеале лично да стигнат до Манчестер е помалку меѓународен од вообичаеното.

Related posts

„Земја на номади“ освои Оскар за најдобар филм

CityLife

Студиoто Марвел ќе објави 5 филмови во 2023 година поради доцнење среде пандемија

CityLife

Вилијам и Хари заедно ја открија статуата на Дијана во палатата Кенсингтон

CityLife