Сите синооки во светот имаат еден заеднички предок

Sini Oci.jpg

Сите луѓе со сини очи споделуваат генетска мутација која доаѓа од заеднички предок. Оваа личност, која живеела пред околу 6.000 до 10.000 години, носела мутација што резултирала со сина боја на очите што ја гледаме кај луѓето ширум светот денес. Оваа мутација веројатно се случила кога луѓето мигрирале од Африка во Европа, што може да објасни зошто повеќето луѓе од европско потекло имаат сини очи.

Научниците открија дека мутација во генот HERC2 е одговорна за сините очи. Овој ген влијае на генот OCA2, кој нормално ја одредува количината на кафеав пигмент во нашите очи. Мутација во генот HERC2 го „исклучува“ OCA2, што доведува до намалување на кафениот пигмент и појава на сина боја.

Ова откритие сугерира дека сите синооки можат да го следат своето потекло до еден единствен предок кој живеел на европскиот континент.

Иако се потребни повеќе истражувања за целосно да се разбере оваа генетска врска, откритието дава фасцинантен увид за тоа како една мутација може да има далекусежни последици врз физичките карактеристики кои се пренесуваат низ генерации.

Ако се вратите доволно далеку во вашето семејно стебло, веројатно ќе откриете дека сте поврзани со некои прилично интересни луѓе.

Related posts

На повидок ТВ-серија за Одри Хепберн

CityLife

Гвинет Палтроу во лежерно издание во Монтесито

CityLife

Финансискиот стрес најмногу му штети на биолошкото здравје, покажува нова студија

CityLife