Храна богата со витамин Е: Го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Images 1 3.jpg

Витаминот Е е суштинска хранлива материја, што значи дека нашето тело не го произведува и треба да го внесуваме преку исхраната. Сепак, не се препорачува дополнување со овој витамин освен ако се соочувате со недостаток бидејќи тоа може да доведе до проблеми со срцето.

Зошто е важна храната што содржи витамин Е?

Витаминот Е делува како антиоксиданс во телото, што значи дека ги спречува слободните радикали да предизвикаат оштетување на клеточните мембрани, ДНК и протеините. Многу е корисен и за имунолошкиот систем, а воедно ги намалува воспалителните процеси во организмот.

Витаминот Е е растворлив во масти, што значи дека му треба присуство на маснотии, како и жолчка од црниот дроб за да се апсорбира во тенкото црево. Затоа е добро да го комбинирате витаминот Е со извор на маснотии како авокадо, маслиново масло или јаткасти плодови. Еве кои намирници го содржат овој витамин.

Семки од сончоглед

Семките од сончоглед се ситни, но имаат прилично голема моќ. Половина чаша семки обезбедува околу 25 mg витамин Е, што е дури и повеќе од препорачаната дневна доза. Семките се совршени како закуска, а можете да ги додадете во салата, заедно со грчки јогурт или било што друго.

Путер од кикиритки

Ова кремасто и возбудливо јадење е разновиден извор на витамин Е. Освен што е добар намаз, можете да го јадете и со стапчиња целер или парчиња јаболка. Добро оди и со смути или крекери од цели зрна.

Бадеми

Во околу 23 парчиња, можете да најдете околу 7 mg витамин Е. Тие се одличен извор на хранливи материи, а исто така имаат и одличен избор на витамини и масти од растително потекло кои помагаат во борбата против воспалението.

Спанаќ

Спанаќот е намирница која е синоним за здрава исхрана. Содржи и витамин Е, а лесно се додава во супи, чорби, смути, салати или сендвичи. Можете исто така да пробате да ги динстате листовите во масло од авокадо и лук и да направите вкусен прилог од него.

Авокадо

Авокадото е исто така меѓу намирниците кои содржат витамин Е. Едно авокадо содржи околу 4 mg хранливи материи, а исто така е одличен извор на витамин Е. Можете да го јадете со тост, но и како гуакамоле со стапчиња целер и морков. Зеленото овошје многу лесно се подготвува и се прилагодува на секој рецепт.

Црвена пиперка

Црвената пиперка е одлична солена закуска. Прави идеална комбинација со грчки јогурт. Покрај тоа што е крцкаво и задоволувачко задоволство, обезбедува и снабдување со витамин Е со речиси 2 mg.

Манго

Мангото е исто така меѓу намирниците кои содржат витамин Е. Тропското овошје има околу 3 mg по овошје, а можете да го јадете и сирово и замрзнато. Исто така, тој е одличен додаток за салати и можете да го комбинирате со авокадо и пилешко.

Related posts

Синот на кралицата принцот Ендру ѝ подари кученце

CityLife

Мапа на гостопримството во Европа

CityLife

Гвинет Палтроу немала поим како да биде добра маќеа

CityLife