Што не смее да правите во годината на Дрвениот змеј

Godina Zmеј.jpg

На 10 февруари 2024 година и официјално почнува годината на Дрвениот змеј. Отсега сите ние, без разлика на кинескиот знак, ќе ги чувствуваме промените во нашите животи што ќе ги донесе змејот. Што да очекувате од огнениот знак и од каде потекнува?

Историјата на Дрвениот змеј

Секој од 12-те знаци на кинескиот хороскоп доби свое место со причина. Според митологијата, во античко време тие учествувале во трка – по што им биле доделени позиции врз основа на нивниот ранг. Змејот, на пример, го зазема петтото место – по Зајакот и пред Змијата. Иако, според митологијата, Змејот бил миленик на императорот на жад – сите верувале дека тој со својата издржливост и способност за летање лесно ќе го заземе првото место.

„Но, додека Змејот се вивна кон небото, тој виде пожар во едно од селата – и полета да ги спаси неговите жители исклучувајќи ја трката. Ги стави на грбот и ги пренесе преку реката на другата страна“.

Значи, во 2024 година мора да ја научиме главната лекција од Змејот: важно е не само да имаме моќ, туку и да им помагаме на другите.

Што ќе ни донесе годината на Дрвениот змеј?

Според древното кинеско верување, симболот на годината е секогаш суров кон оние што се родени под негова заштита. Тоа значи дека родените во годината на Змејот не треба да станат арогантни, да се однесуваат кукавички или да ги изневеруваат своите најблиски – во спротивно ќе го почувствувате гневот на вашиот покровител. Но, ако мислите дека немате наклоност од Дрвениот змеј, постои решение: носете многу црвена облека и накит од жад. Ова, според кинеските астролози, помага да се смири Змејот.

Ако не сте родени во годината на Змејот, тогаш годината ќе ви донесе промени што долго ги чекавте. Змејот ја претставува јанг-енергијата – виталност, увид и активност. Змејовите се луѓе од акција, кои се грижат за благосостојбата на другите и имаат силни лидерски квалитети. Дури и ако ги немате сите овие квалитети, обидете се да ги развиете оваа година. Бидете посоцијални, преземајте нови проекти на работа, не плашете се да донесувате одлуки и што е најважно – бидете пољубезни кон вашите најблиски и научете да им помагате.

Темната страна на Змејот се ароганцијата, гордоста и желбата да доминира. Ова е спротивно на секој паметен лидер. Ваша задача за оваа година е да ги зауздите овие особини доколку ги имате.

Што можеме да научиме во годината на Дрвениот змеј?

Змејот ги цени луѓето што се подготвени да споделуваат со другите и да помогнат. Оваа година обидете се да се сетите на приказната за Змејот – помогнете им на луѓето околу вас. Што можеш да направиш?

Помогнете им на добротворните организации – доставувајте храна до оние на кои им треба, посетете ги децата во сиропиталиште.

Не оставајте ги вашите најблиски – она што ќе им го дадете оваа година, ќе ви се врати помножено со два.

Завршете нешто што долго време сакате да го направите – на пример, реновирајте, купете автомобил, сменете ја работата. Змејот ги цени храбрите и силни луѓе.

Related posts

Витамин Е: Зошто е важен и во која храна се наоѓа

CityLife

Пријавил дека има само 300 евра, цариниците на аеродром се изненадиле кога му го отвориле куферот

CityLife

Совети за родители и поуспешни деца

CityLife