Тестот на крвта ja предвидува деменцијата повеќе од 10 години пред да се дијагностицира болеста

Kri.jpg

Анализата на примероците на замрзната крв откри мноштво протеини кои можат да предвидат неколку форми на деменција повеќе од 10 години пред да се дијагностицира болеста, велат британските и кинеските научници.

Студијата, објавена во списанието Nature Aging, е дел од истражување со повеќе тимови за да се идентификуваат пациентите изложени на ризик од деменција со помош на едноставен тест на крвта, напредок за кој многу научници веруваат дека ќе го забрза развојот на нови медицински третмани.

Скенирањето на мозокот може да открие абнормални нивоа на бета амилоидниот протеин многу години пред да се развие Алцхајмеровата болест, но тестовите се скапи и често не се покриени со осигурување.

„Врз основа на оваа студија, се чини веројатно дека ќе бидат развиени тестови на крвта кои можат да го предвидат ризикот од развој на деменција во следните 10 години…“, рече д-р. Сузан Шиндлер, која ја истражува Алцхајмеровата болест на Универзитетот Вашингтон во Св. Луис, која не била вклучен во истражувањето.

Related posts

Тијара на месецот: Бисерна дијадема на царицата Евгенија од Франција

CityLife

Ѕвездите заблескаа на црвениот тепих во „Ројал Алберт Хол“

CityLife

НАСА работи на робот-куче за спасувања на Месечината

CityLife