Зошто никогаш не треба да го носите вашиот мобилен телефон во тоалет

Според статистиката на YouGov, дури 57 отсто од луѓето признаваат дека го користат својот мобилен телефон додека се во тоалет.

Иако изгледа како совршено време за одговор на пораките, еден лекар предупредил зошто тоа не е добра идеја, пренесува Дејли стар.

Колоректалниот хирург д-р Карен Загиан рече дека „хемороидите се збир на вени внатре и надвор од анусот“.

Сите имаат хемороиди“. Ние сме родени со нив“, додаде таа.

Користењето на телефонот во тоалет е вообичаено, со тоа што девет од 10 луѓе признаваат дека го внеле телефонот во тоалетот. Ако го правите тоа, навиката може да предизвика здравствени проблеми.

„Актот на седење и напнување може да предизвика крварење на хемороидите, предизвикувајќи симптоми како болка, оток или крварење“, додава Загиан.

Иако сè уште нема научни докази за ова, клиничките испитувања се во тек.

Бактериите се исто така уште една причина зошто не треба да го носите вашиот мобилен телефон во тоалет. Мобилниот телефон може да се зарази и да пренесе бактерии во вашите раце.

Студија од 2017 година покажа дека мобилните телефони на средношколците можат да содржат ешерихија коли и други бактерии кои можат сериозно да ве разболат.

Според Националната здравствена служба на Велика Британија, бактеријата може да предизвика дијареа, грчеви во стомакот и повремено треска, при што околу половина од луѓето имаат крвава дијареа.

Истата бактерија беше одговорна за 5.500 смртни случаи на пациенти во Велика Британија во 2015/16 година. Само еден од 20 луѓе ги чисти своите телефони на секои шест месеци или помалку и тие се повалкани од тоалетната шолја.

Исто така, важно е да се запамети дека луѓето треба да седат на тоалет само онолку долго колку што има реална потреба за нужда.

Д-р Карен заклучи дека „ако вашите црева не се испразнат по неколку минути во тоалетот, не ги присилувајте. Наместо тоа, станете и одете и направете нешто друго. Кога ќе почувствувате дека имате потреба, можете да се вратите во тоалетот“.

Related posts

Ема Стоун елегантна на премиерата на „Круела“ во Холивуд

CityLife

Кејт Мидлтон излезе од болница, го продолжува опоравувањето дома

CityLife

Поради неуспех на филм на „Марвел“, комичарот сѐ уште оди кај психолог

CityLife