Цвекло – идеално за регулирање на крвниот притисок и намалување на зголемениот холестерол во крвта

Цвеклото е лековит зеленчук кој ја стимулира размената на материите во организмот и ја подобрува функцијата на црниот дроб. Цвеклото содржи големи количини на витамин Ц, витамини Б1 и Б2, каротин, како и минерали: калиум, калциум, натриум, фосфор, железо, сулфур, јод…

Цвеклото е најдобро средство за подмладување и ревитализирање на организмот, ја зацврстува кожата, ги јакне коските, ги елеминира отровните состојки од организмот, ги неутрализирана вишокот на желудечни киселини, а на тој начин ги искористува и белковините, активира создавање на црвени крвни зрнца , ја подобрува косата, ноктите, го решава запекот, го подобрува расположението.

Цвеклото е идеално за регулирање на крвниот притисок и го намалува зголемениот холестерол во крвта.

Цвеклото изобилува и со силициум, кој што го појачува сврзното ткиво во организмот, изобилува со фолна киселина и калиум.

Како треба да се консумира?

Може да се готви, но најдобро е кога се консумира свежо. Сокот од цвекло го освежува организмот, а може да се комбинира со морков, јаболко или лимон.

Related posts

Сливата како лек

CityLife

Како да се создадат здрави навики во исхраната кај бебињата?

citylogin

10 неверојатни факти за поленската кивавица

citylogin