Нивото на кофеин во крвта може да влијае на количината на телесните масти во телото, фактор кој за возврат може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни болести.
Тоа се наодите од студијата од март 2023 година која користела генетски маркери за да се воспостави поконкретна врска помеѓу нивото на кофеин, БМИ и ризикот од дијабетес тип 2.
Истражувачки тим од Институтот Каролинска во Шведска, Универзитетот во Бристол во Велика Британија и Империал колеџ во Лондон во Велика Британија изјавија дека безкалоричните пијалоци со кофеин може да се проучуваат како потенцијално средство за намалување на нивото на телесните масти.
„Генетски предвидените повисоки концентрации на кофеин во плазмата беа поврзани со понизок БМИ и вкупната телесна маса“, напишаа истражувачите во нивниот труд.
Понатаму, генетски предвидените повисоки концентрации на кофеин во плазмата беа поврзани со помал ризик од дијабетес тип 2. Приближно половина од ефектот на кофеинот врз чувствителноста на дијабетес тип 2 се проценува дека е посредуван од намалување на БМИ.
Студијата опфати податоци од нешто помалку од 10.000 луѓе собрани од постојните генетски бази на податоци и се фокусираше на варијации во/или во близина на специфични гени за кои е познато дека се поврзани со стапката на разградување на кофеинот.
Општо земено, оние со варијации кои влијаат на гените, наречени CYP1A2, и генот што го регулира, наречен AHR, може побавно да го разградуваат кофеинот, овозможувајќи му да остане во крвта подолго. Сепак, тие исто така пијат помалку кофеин во целина.
Пристапот наречен Менделова рандомизација беше користен за да се одредат веројатните причинско-последични врски помеѓу присуството на варијации, болести како што се дијабетес, телесна маса и фактори на начин на живот.