Како што старееме, на телото се повеќе му се потребни одредени хранливи материи за да функционира нормално, а најлесно е да се добијат преку храна. Редовното консумирање на одредени видови храна може да придонесе за општо здравје, благосостојба и здрав начин на живот. Ова се дел од намирниците кои жените во четириесеттите треба редовно да ги консумираат.
Брокула
Овој вкусен зеленчук станува моќен сојузник во четириесеттите. Полн е со калциум, витамин К и соединенија кои влијаат на спречување на развој на рак. Брокулата ја поддржува густината и силата на коските.
Лосос
Лососот обезбедува есенцијални омега-3 масни киселини, критични за здравјето на срцето, намалување на воспалението и когнитивна поддршка. Треба да го вклучите во исхраната најмалку два пати неделно за да има позитивен ефект врз промените во расположението и когнитивните функции поврзани со хормоналните промени.
Авокадо
Богато со незаситени масти и витамин Е, авокадото влијае на здравјето на кожата, се бори против сувоста на кожата и ја одржува еластичноста. Можете да го јадете во салати, смути или на неколку вкусни начини за појадок. Станува збор за вкусна и хранлива храна која ќе ве држи сити до ручек.
Киноа
Киноата е одличен избор за сите жени кои сакаат да додадат повеќе протеини во својата исхрана. Оваа житарка содржи многу есенцијални амино киселини и висока содржина на влакна, го поддржува здравјето на мускулите и го помага варењето и контролата на тежината. Одличен е за јадење во салати, чорби или како богат прилог.
Бобинки
Бобинки, како што се боровинки, јагоди и малини, се преполни со антиоксиданси. Ова вкусно овошје помага при оксидативен стрес, го поддржува здравјето на срцето, когнитивната функција и јачината на имунолошкиот систем.
Грчки јогурт
Како што старееме, сè повеќе е важно да го одржуваме здравјето на цревата, а грчкиот јогурт е одличен избор полн со пробиотици. Корисните бактерии во грчкиот јогурт го поддржуваат здравјето на цревниот микробиом, помагајќи во нормалното варење и апсорпцијата на хранливите материи.
Зелен лиснат зеленчук
Хормоналните промени во четириесеттите може да влијаат на нивото на енергија, па затоа е важно да се внесува доволно железо. Зелениот лиснат зеленчук е богат со хранливи материи и обезбедува голема доза на железо и есенцијални витамини. Кога овие намирници се вклучени во исхраната, тие природно поддржуваат одржлива енергија во текот на денот.