Јодот ги убива вирусите и бактериите, а еве во која храна го има

Резултатите од студијата Рандерс-Скаген, објавена на сајтот „The National Center for Biotechnology Information“ докажуваат дека исхраната богата со јод директно е поврзана со долговечноста кај повозрасните луѓе.

Испитаниците биле следени 20 години. Содржината на јод во водата во Скаген е 70 пати поголема отколку во Рандерс (139 микрограми наспроти 2 микрограми).

Смртноста е следена до 2017-та година. Животот во Скаген, полн со јод, укажува на подолг животен век на неговите жители. Животот во средина богата со јод може да биде клуч на долговечност.

Одамна е познато дека јодот ги убива вирусите и бактериите. Она што можеби не го знаете е дека јодот е неопходен минерал што нашето тело не може да го произведе, па затоа мора да биде задолжителен во секојдневната исхрана. Најмногу го има во алгите, морската риба и кујнската сол. Тој го намалува оксидативниот стрес (слободни радикали).

Тироидната жлезда е одговорна за метаболизмот, а јодот е нејзиното гориво. Последиците од недостаток на јод можат да бидат замор, депресија и слаба концентрација. Ова се индикатори дека имате проблем со недостаток на јод: се чувствувате уморно, почнувате да заборавате, депресивни и вознемирени сте, срцето ви чука побавно.

Проблемите со тироидната жлезда можат да имитираат голем број психијатриски нарушувања, почнувајќи од депресија, анксиозност, па дури и психоза. Единствена ефикасна превенција е доволен внес на јод. Затоа, зголемете го, а имајте на ум дека Јапонците земаат 1-3 мг. дневно.

Related posts

Како да направите совршени велигденски јајца

citylogin

Буковската пипер не е нити „буковец” нити „буковка”, туку „Буковска пипер”!

CityLife

Ријана се почести со нова куќа од 13.8 милиони долари

CityLife