Тијара на месецот: Бисерна дијадема на царицата Евгенија од Франција

На прославата на матичниот скапоцен камен за месец јуни – бисерот, тијара на месецот е оваа монументална бисерна дијадема на Габриел Лемоние, која Наполеон Трети ја порачал во 1853 година како свадбен подарок за неговата невеста, Евгенија де Монтихо.

Тијарата има 212 бисери и речиси 2,000 дијаманти сместени во свитоци од лисја со бисери во форма на круша, на сребрена подлога.

Скапоцените камењата припаѓале на францускиот државен трезор, во времето кога Франција влегуваше и излегуваше од монархиско владеење. По неговиот пораз од Прусија во 1870 година, Наполеон и Евгенија заминаа во Англија каде што нивни домаќин беше кралицата Викторија, а тијарата била вратена во француската држава.

Дијадемата била продадена во 1887 година, а од 69-те парчиња што биле ставени на продажба, 24 купила компанијата Tiffany & Co, најуспешниот понудувач на аукцијата.

Related posts

Светски ден на пчелата: Тие изумираат, а Ајнштајн предупреди дека нивното исчезнување ќе биде фатално

CityLife

Џиновски праисториски носорог бил најголемиот цицач што некогаш одел по Земјата

CityLife

Принцот Мајкл од Кент под истрага, го користел кралскиот статус за „да продава пристап“ до Путин

CityLife