Студија: Арктикот би можел да доживее денови „без мраз“ во следните неколку години

Arktik.webp.webp

Во следните неколку години, Арктикот би можел да ги доживее своите први летни денови „без мраз“, објавија научниците, како што пренесува германската новинска агенција дпа.

Арктичкиот мраз се топи во текот на летните месеци, намалувајќи ја површината на замрзнатиот океан, а потоа повторно се зголемува во текот на зимските месеци.

Но, ледената покривка се намалува како резултат на глобалното затоплување, па се направени проценки кога Арктичкиот океан би можел да биде „без мраз“ во септември, кога ќе го достигне својот минимален обем на крајот на летото.

Без мраз научниците ја дефинираат како област со помалку од еден милион квадратни километри ледена покривка, што е само 20 отсто од просечната минимална покривка во 1980-тите.

Ваквите услови би имале многу ефекти, од зголемување на затоплувањето преку намалување на капацитетот за отфрлање топлина на белиот мраз и ерозија на крајбрежјето до притисок врз дивиот свет, како што се поларните мечки, предизвикувајќи нови видови риби да се преселат во Арктичкиот океан и зголемување на човечките активности, како што е поморски транспорт.

Студијата на Универзитетот во Колорадо Болдер во САД ги анализирала постоечките податоци за предвидувањата за движењето на морскиот мраз и податоците за покриеноста на морскиот мраз од климатските модели за да се види како Арктикот би можел да се менува на дневна основа во иднина.

Студијата објавена во списанието Nature Reviews Earth and Environment вели дека најраниот септември без мраз би можел да се случи помеѓу 2020-тите и 2030-тите, врз основа на сите проценки за количината на стакленички гасови што луѓето ги испуштаат во атмосферата и веројатно ќе се случи до 2050 година.

Научниците рекоа дека сите претходни проценки за Арктикот без мраз се фокусирани на просечните месечни услови за септември, а не на поединечни денови. Нивната анализа покажува дека тоа би можело да се случува на дневна, а не на месечно, и години порано.

Александра Јан, вонреден професор по атмосферски и океански науки во Болдер, рече: „Кога станува збор за комуникација на она што научниците очекуваат да се случи на Арктикот, важно е да се предвиди кога би можеле да ги набљудуваме првите услови без мраз на Арктикот секојдневно. сателитски податоци.

Научниците открија дека првата дневна појава без мраз се очекува четири години порано отколку за цел септември, а може да се случи 10 или повеќе години порано.

Ова значи дека условите без мраз во дневните сателитски набљудувања би можеле да се појават уште порано отколку во месечните модели, потенцијално во 2020-тите, се вели во студијата.

Студијата, исто така, забележува дека Арктикот често би можел да биде без мраз во септември помеѓу 2035 и 2067 година според сценаријата со високи емисии, со мало задоцнување во услови на сценарија со помали емисии.

Според сценариото за средни емисии, каде што светот моментално се наоѓа, Арктикот би можел да остане без мраз само од август до октомври, а под највисоко ниво на емисии би можел да има минимални услови за мраз до девет месеци годишно до крајот на оваа месец на векот.

Арктичкиот морски мраз може брзо да се врати доколку температурите се намалат, велат научниците.

Професорот Јан вели: „За разлика од ледената покривка на Гренланд, на која и беа потребни илјадници години да се формира, дури и ако го стопиме целиот арктички морски мраз и потоа сфатиме како да го вратиме CO2 од атмосферата во иднина за да го смениме затоплувањето, морскиот мраз. ќе се врати во рок од една деценија“.

Related posts

7 совети за здраво чистење на црниот дроб

CityLife

Научниците ги открија придобивките за вашиот мозок што ви ги носат домашните миленичиња

CityLife

Јапонија започна со прецизно слетување на вселенско летала на Месечината

CityLife