Појавата на сплескана глава кај бебето може да се спречи со неколку прости чекори

бебе.webp.webp

Синдромот на сплескана глава или плагиокефалија се однесува на деформациите на главата на бебето што настануваат пред или по раѓањето поради надворешни влијанија врз неговата мека черепна структура. Тоа може да се спречи со неколку едноставни чекори. 

Како прво, новороденчето не треба да спие на една страна цела ноќ. На секои два – три часа родителот треба да му ја менува положбата на бебето кое спие. Така притисокот не е само на една страна на главата.

И кога мајката го дои малечкото, или го храни со шише, исто така треба да се менува раката и страната на држење. Така се поттикнува бебето само да ја врти главата.

Бебињата треба да спијат на грб. Но, стручњаците препорачуваат – додека новороденчето е будно, да биде барем кусо време легнато на стомак.

Важно е, пред сѐ, да се напомене дека многу бебиња го надминуваат овој проблем кога ќе почнат да лазат или да седат. Истражување спроведено во Америка покажа дека речиси половина од бебињата на возраст меѓу седум и 12 недели имаат плагиокефалија, а 78 отсто од нив имаат благ облик од оваа деформација.

Ако сè уште сте загрижени, порталот „Кликс“ препорачува консултации се педијатар. Бебињата на кои им е дијагностицирана посериозен облик на плагиокефалија добиваат посебна капа за тоа.  

Related posts

Софија Ричи позира во живописни бикини

CityLife

Флорида планира да забрани користење на социјални мрежи на лица помлади од 16 години

CityLife

Дали е ова вистинската причина за разводот на Харис и Мелина Џиновиќ?

CityLife