Нови гастрономски трендови за 2024 година

Ljubiasti Krompir.jpg

Кои пијалоци и храна ќе ја одбележат 2024 година? Какви ресторани ќе бидат во тренд и што најмногу ќе бараат гостите? Погледнете што велат експертите, ќе се изненадите.

Калифорниската компанија T. Hasegawa развива свои вкусови за водечките брендови за храна и пијалаци ширум светот повеќе од еден век. Како што наведуваат, истражувањето и предвидувањето на идните трендови на потрошувачите е од суштинско значење за прехранбената индустрија.

Според нивниот извештај за трендовите на храна и пијалоци за 2024 година, вкусот на годината ќе биде виолетовиот компир, познат и како виолетова убе.

Виолетови компири

По потекло од Филипините, виолетовиот компир се здоби со меѓународно признание за неговата живописна виолетова боја и препознатливиот земјен и сладок вкус. Виолетова убе има многу намени, од правење солени јадења како пире, њоки и сосови, до десерти со вкус, печива, па дури и некои пијалоци.

Kimpton Hotels & Restaurants, исто така, ја објави својата годишна прогноза за кулинарски и коктел трендови, која ги сумира новите трендови во индустријата за храна и пијалоци за следната година. Меѓу другото, прогнозата вклучува одржливи навики во исхраната, повеќе зеленчук на менито, природни шеќери, традиционални вина, мешавини ферментирани дома и природни бои.

Сол на нови начини

Солта е секако една од најупотребуваните состојки во кујната, но се очекува забележлива тенденција кон нејзините нефилтрирани варијации, како што се црната хималајска сол, Кала Намак, персиската сина сол, келтската сол или Fleur de Sel.

Морска храна и конзервирана луксузна риба

Продажбата на луксузна конзервирана риба забележа голем пораст во изминатата година, заедно со зголемената популарност на морската храна поради различните вкусови и одржливото производство.

Затоа можеме да очекуваме се повеќе и повеќе деликатеси од морска храна.

Зелка го зазема местото на карфиолот

Зелката зазема централно место во менито на кулинарските експерти, поради неговата исклучителна разновидност, вкус и текстура. Добро познатите сорти како кинеска зелка, савој или црвена зелка, како и необични сорти како карафлекс, или зелка во облик на конус, ќе се појават на менијата оваа година.

Ќе се подготвува на повеќе начини, вклучувајќи печење на скара, ферментирање, печење, подготовка на пареа и карамелизирање на зелката.

Related posts

„Пријатели“ повторно заедно како семејство, вели Џенифер Анистон

CityLife

Алармантен број на постари лица страдаат од недостаток на два клучни витамини

CityLife

Клои Кардашијан тешко се справува со притискот да изгледа совршено

CityLife