Најдобро време за тренирање кога слабеете

1614340009 Depositphotos 237667066 Xl 2015.jpg

Нашиот биолошки часовник, деноноќниот ритам, ги покажува часовите во кои нашето тело се подготвува да изврши различни биолошки активности. Хронобиологијата е одговорна со години да ги проучува овие аспекти и да ни објасни, на пример, зошто е подобро за нашето здравје да спиеме ноќе. Сега, друга студија го истражуваше најдоброто време за вежбање ако сакаме да согоруваме калории.

Светската здравствена организација препорачува 150 до 300 минути аеробна физичка активност со умерен или силен интензитет неделно. На оваа препорака треба да се додаде појаснување. Ова мора да се направи во еден или друг момент, во зависност од целта. Постојат неколку препораки засновани на научни докази.

Ако сакате да го намалите салото на стомакот, вежбањето е подобро да се прави наутро, особено кај жените.

Една нова студија покажа дека ако сакате да го зголемите согорувањето на калориите и да ги ослободите мастите, најдобро е да вежбате наутро. Зошто?

Зошто утринскиот тренинг согорува најмногу калории?

Вежбањето после јадење помага да се намали нивото на гликоза во крвта кај дијабетичарите, бидејќи има повеќе скокови на шеќер после јадење. За да утврдат како времето од денот кога вежбате влијае на согорувањето на мастите, истражувачите од Институтот Каролинска и Универзитетот во Копенхаген го проучувале масното ткиво на глувците после тренинг со висок интензитет.

Тие биле тестирани двапати во текот на денот, што би одговарало на сесија на крајот од утрото и уште една на крајот на попладневните часови. И видоа дека е подобро да се вежба наутро. За да го направат ова, истражувачите проучувале неколку маркери на метаболизмот на мастите и анализирале кои гени биле активни во масното ткиво после вежбање.

Откриле дека вежбањето наутро ја зголемува експресијата на гените кои се вклучени во разградувањето на масното ткиво, термогенезата (производство на топлина) и митохондриите во масното ткиво, што укажува на повисока стапка на метаболизам, односно поголемо согорување на калории. Ефектите на утринското вежбање врз согорувањето на мастите беа независни од консумираната храна. Односно, не е важно дали јадете многу или малку, секогаш согорувате пропорционално повеќе калории.

„Нашите резултати сугерираат дека вежбањето наутро може да биде поефективно од вежбањето навечер во смисла на зајакнување на метаболизмот и согорувањето на маснотиите, а ако е така, може да биде од голема помош за луѓето со прекумерна тежина“, вели професорот Џулиен Р. Зиерат, автор на студијата.

Кој е најдобриот тренинг за слабеење?

Вежбањето наутро го зголемува губењето на маснотиите бидејќи гените вклучени во метаболизмот се поактивни. Ако ја искористиме оваа предност и го додадеме типот на вежбање за кој е докажано дека го зголемува согорувањето на мастите, губењето на тежината ќе биде поефикасно.

Тренингот HIIT (интервален тренинг со висок интензитет) особено го подобрува губењето маснотии. Се состои од наизменични кратки периоди на вежби со висок интензитет со вежби со низок интензитет.

Кога вежбате, првото нешто што вашето тело го користи е гликозата, а по 20-25 минути почнува да користи масти. Предноста на HIIT тренингот е што ја зголемува толеранцијата на инсулин и побрзо ја согорувате гликозата од јаглехидратите. Кога се троши гликозата, телото се претвора во липиди како извор на енергија. Затоа со овој тип на тренинг почнувате побрзо да согорувате масти.

Related posts

Експерти за сајбер безбедност: „Не треба да ги преземате овие апликации“

CityLife

Не ја прескокнувајте вечерата

CityLife

(Видео) Драмата „Татковство“ ќе дебитира на 18 јуни

CityLife