Кое сушено овошје содржи најмалку шеќер?

сушеноовошје.jpg

Сувото (сушено) овошје е добар извор на влакна и витамини и нешто што не треба да се јаде само како прилог или да се користи како декорација. Погодно е за секојдневна здрава ужина комбинирајќи со солена и слатка храна, а здравствените придобивки се многубројни и разновидни.

Нутриционистите идентификуваа 6 најчесто поставувани прашања за тоа кое сушено овошје има најмалку шеќер:

1) Од популарните сушени овошја, кое содржи најмалку шеќер?
Суви кајсии.

2) Зошто е тоа така?
Имаат ниска содржина на природен шеќер, без потреба од додавање вештачки засладувачи.

3) Која е содржината на шеќер во сувите кајсии во споредба со другите сушени овошја (суво грозје, суви брусница…)?
Сувите кајсии имаат помала содржина на шеќер во споредба со сувото грозје и сувите брусница бидејќи често се додаваат дополнителни количества шеќер во суво грозје и суви брусница за да се подобри нивната сладост.

4) Суви кајсии или суви манго?
Суви кајсии, бидејќи мангото има повеќе природен и додаден шеќер.

5) Кои се здравствените придобивки од изборот на сушено овошје со помала содржина на шеќер?
Правилниот избор на сушено овошје со помала содржина на шеќер е од голема корист за оние кои треба да го следат нивниот внес на шеќер. Сигурно е најважно да избегнувате овошје со додадени вештачки шеќери.

6) Која е препорачаната дневна доза на суво овошје за просечен возрасен човек?
Препорачаната дневна доза на суво овошје може да варира во зависност од индивидуалните потреби и вкупниот внес на калории. Сепак, грст сушено овошје на ден може да биде разумна количина за повеќето возрасни. Важно е да се балансира количината на суво овошје со друга храна не само поради количината на шеќер, туку и поради калориите.

Related posts

Шонда Рајмс негира дека Реже-џин Пејџ се откажал од „Бриџертон“ поради креативни разлики со неа

CityLife

Наутро ви се тресат рацете – дали треба да се загрижите?

CityLife

„Наследници“ и „Мечката“ се големите победници на церемонијата за телевизиските награди Еми

CityLife