Како да направите совршени велигденски јајца

Домаќинките обично бојосуваат јајца на Велики петок, иако има и такви кои велат дека тој ден ништо не треба да се вари на шпоретот. Сè што треба да знаете пред Велики петок! Какви јајца не треба да се купуваат, колку се варат за да не пукнат …

Пред сè, купете чисти и неоштетени јајца и задолжително измијте ги со млака вода пред да готвите.

Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена пред тоа ќе уживаме во нашиот омилен обичај – сликање јајца.

Покрај естетиката, важно е да се грижи и за здравјето. Бидејќи велигденските јајца обично чинат многу – прво да чекате од петок до недела, а потоа да стоите на масата додека не се јадат (барем 2-3 дена), ви донесуваме некои од најважните совети за купување:

  • Купете чисти и неоштетени јајца;
  • Кога готвите јајца, најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење;
  • Ако не обоите јајца природно, односно со помош на храна од силни бои, кога купувате бои во вреќи, земете ги оние што се обележани како бои за храна;
  • Сурови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги миете со млака вода пред да готвите и украсите;
  • Насликајте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е голем грев да се фрла храна, особено велигденски јајца;
  • Јајцата обоени, нелупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или се вадат неколку пати од фрижидерот, треба да се јадат во рок од еден до два дена.

Related posts

Растенија со двојна и спротивна моќ во зависност како се користат

CityLife

Буковската пипер не е нити „буковец” нити „буковка”, туку „Буковска пипер”!

CityLife

Совети за одржливо домаќинство: Како правилно да селектирате?

CityLife