Има делови во автомобилот кои се повалкани и од јавен тоалет !?

Driver Cleans Steering Wheel His Car With Antibacterial Cloth Antiseptic Hygiene Healthcare Concept Selective Focus.jpg

Воланот е најзаразеното место во вашиот автомобил. Тој ги содржи бактериите што ги донеле вашите раце во текот на секој ден. Дури и ако внимателно ја исчистите внатрешноста на автомобилот со правосмукалка или ја однесете во автоперална, вашиот волан сигурно нема да биде избришан како што треба. Кога CarRentals.com анкетираше 1.000 возачи во САД, одговорите покажаа дека 32 отсто од нив ја чистат внатрешноста на нивниот автомобил темелно само еднаш годишно. Покрај тоа, истражувањето покажа дека 12 отсто од луѓето никогаш не го направиле тоа. Се наведува дека автомобил е дом на околу 700 различни видови бактерии, што е опасно ако сте некој што сака да јаде во автомобилот. Во истата студија, CarRentals.com откри дека просечниот волан има 629 видови бактерии кои формираат колонија на квадратен сантиметар, повалкано од јавен тоалет (172 CFU), екран на мобилен телефон (100 CFU) и копче за лифт. (313 CFU). Држачот за чаши не е далеку зад воланот во однос на нечистотија со просечни 506 CFU на квадратен сантиметар. Според CarRentals.com, безбедносниот појас е трет највалкан. Патем, студија од 2014 година објавена во списанието „Biofouling“ покажа дека стафилокок е една од најчестите бактерии пронајдени во автомобилите.

Related posts

Зошто никогаш не треба да го носите вашиот мобилен телефон во тоалет

CityLife

Волшебна напивка за потенок струк која го освои светот

CityLife

Ќерката на Ед Ширан плаче кога тој пее

CityLife