ЕУ се договори за изгледот на универзалниот полнач за мобилни телефони

023 Ipad Pro 2018

Земјите-членки на ЕУ денеска договорија заеднички став за единствен полнач за електронски уреди, врз основа на кој ќе преговараат со Европскиот парламент за конечниот текст на законот.

Заедничката позиција, договорена од амбасадорите на земјите-членки во Комитетот на постојани претставници (Корепер), е мандат што му дозволува на претседателството на Советот да започне преговори со Европскиот парламент откако парламентот ќе се согласи за неговата позиција.

На 23 септември минатата година, Европската комисија предложи решение за полнач на електронски уреди како мобилни телефони и таблети, кои сите треба да имаат USB влезен слот тип C, што е клучен чекор за конечното воведување на универзален полнач.

Комисијата предложи измена на директивата дека USB Type C треба да стане стандарден отвор за полнење за паметни телефони, таблети, камери, слушалки, преносни звучници и рачни конзоли за видео игри.

Уникатниот USB-C слот ќе им овозможи на потрошувачите да ги полнат уредите со истиот USB-C полнач, без оглед на брендот на уредот.

Предлогот предвидува продажба на полначи одвоено од електронските уреди, што значи дека при купување на нов уред нема нужно да биде вклучен нов полнач. Ова треба да го намали количеството на електронски отпад.

Заедничкото решение за полнење електронски уреди би требало значително да го намали бројот на полначи кои се акумулираат во домовите за потрошувачи и да донесе значителни заштеди. Според проценките на Комисијата, потрошувачите од ЕУ би можеле да заштедат 250 милиони евра годишно на непотребно купување полначи. Исто така, треба да го намали количеството електронски отпад за околу илјада тони годишно.

Од 2009 година, Комисијата се обидува да го реши проблемот со еден полнач за електронските уреди, што доведе до значително намалување на бројот на различни полначи и решенија за полнење од околу триесет на три денес.

За да се добие универзален полнач, неопходно е да се обезбеди целосна интероперабилност од двете страни на кабелот: електронскиот уред и приклучокот за надворешно напојување. Комисијата најавува дека ќе предложи измена на регулативата во оваа насока, која би стапила во сила истовремено со новата директива.

Најголемиот отпор на универзалниот полнач со години го има американскиот производител Apple.

Повеќето телефони што се продаваат денес користат микро-USB слотови за полнење, но не и iPhone на Apple, кој не може да се полни со полнач направен за најчесто користените производи на Android.

Related posts

Протекоа личните податоци за половина милијарда корисници на Фејсбук

CityLife