Ед Ширан мора да се соочи со тврдењето за плагијат, вели судијата

Американски судија во вторникот (30 март) го отфрли обидот на британскиот кантавтор Ед Ширан да отфрли една од трите тужби кои го обвинуваат за плагирање на неговиот мегахит од 2014 година, Thinking Out Loud, од класикот на Марвин Геј од 1973 година, Let’s Get It On.

Американскиот окружен судија Рони Абрамс од Менхетн рече дека Structured Asset Sales LLC, која е сопственик на една третина од имотот на ко-авторот на Let’s Get It On, Ед Таунсенд, може да ги тужи Ширан, „Сони мјузик паблишинг“ и други обвинети поради регистрација на авторски права во април 2020 година за студиско снимање на песната.

Таа регистрација „му дозволува на судот разумно да заклучи дека тужителот има сопственост над авторските права од 2020 година“ и може да спроведе тужба за повреда на авторско право, напиша судијата Абрамс.

Абрамс сепак го стави случајот во мирување, наведувајќи „значајно поклопување“ со посебна тужба на тужителот против Ширан во врска со авторско право од 1973 година која се темели на нотен запис за песната на Марвин Геј, поднесена како „депозитна копија“ до Канцеларијата за авторски права на САД.

Structured Asset Sales, сопственост на инвестицискиот банкар Дејвид Пулман, бара отштета од 100 милиони долари.

Related posts

Џеј Ло ќе се пресели во Лос Анџелес за да биде поблиску до Афлек

CityLife

Победниците на Евросонг јуришаат на топ-листите во Велика Британија

CityLife

Древна историја: Шерон Стоун за фамозната сцена во „Ниски страсти“

CityLife