Дознајте зошто лукот се смета за еден од најмоќните природни антибиотици

Img 0791.jpeg

Лукот со право се вбројува меѓу најмоќните суперхрани кога станува збор за здравјето на срцето и целокупната заштита на организмот. Овој скромен, но неверојатно ефикасен зеленчук е познат како еден од најсилните природни антибиотици, кој успешно помага во борбата против 14 различни видови инфекции.

Покрај тоа што е одличен за зајакнување на имунитетот, лукот е богат со пробиотски влакна што ги поттикнуваат добрите бактерии во цревата, придонесувајќи за подобро варење и цревна флора. Неговите лековити својства помагаат во намалување на нивото на холестерол, разградување на киселините во црниот дроб и превенција од бактериски и вирусни инфекции.

Главниот „виновник“ за сите овие придобивки е алицинот – супстанца што се ослободува кога лукот се сече или згмечува. Алицинот делува како силен антиоксиданс кој го елиминира оксидативниот стрес и ги неутрализира слободните радикали во телото. Најдобар ефект се постигнува со консумирање свежо згмечен лук, по кратко чекање од 5 минути, за да се активира алицинот.

Редовната консумација на лук помага во:

• Намалување на крвниот притисок

• Спречување на создавање на згрутчувања

• Подобрување на еластичноста на крвните садови

• Јакнење на срцевиот мускул и заштита од васкуларни заболувања

Лукот е вистински дар од природата – лесно достапен и неопходен за секојдневна исхрана, тој е вашата најдобра природна заштита за здраво срце и посилен имунитет.

Related posts

Најдобро време за тренирање кога слабеете

CityLife

Често слушате зуење во ушите? Се за проблемот кој го имаат голем број на луѓе

CityLife

Како косата да ви биде помалку мрсна

CityLife