Ако имате над 40 години, треба редовно да ги консумирате овие намирници

Losos S Brokulom Slika 1000x600 1.jpg

Како што старееме, на телото се повеќе му се потребни одредени хранливи материи за да функционира нормално, а најлесно е да се добијат преку храна. Редовното консумирање на одредени видови храна може да придонесе за општо здравје, благосостојба и здрав начин на живот. Ова се дел од намирниците кои жените во четириесеттите треба редовно да ги консумираат.

Брокула
Овој вкусен зеленчук станува моќен сојузник во четириесеттите. Полн е со калциум, витамин К и соединенија кои влијаат на спречување на развој на рак. Брокулата ја поддржува густината и силата на коските.

Лосос
Лососот обезбедува есенцијални омега-3 масни киселини, критични за здравјето на срцето, намалување на воспалението и когнитивна поддршка. Треба да го вклучите во исхраната најмалку два пати неделно за да има позитивен ефект врз промените во расположението и когнитивните функции поврзани со хормоналните промени.

Авокадо
Богато со незаситени масти и витамин Е, авокадото влијае на здравјето на кожата, се бори против сувоста на кожата и ја одржува еластичноста. Можете да го јадете во салати, смути или на неколку вкусни начини за појадок. Станува збор за вкусна и хранлива храна која ќе ве држи сити до ручек.

Киноа
Киноата е одличен избор за сите жени кои сакаат да додадат повеќе протеини во својата исхрана. Оваа житарка содржи многу есенцијални амино киселини и висока содржина на влакна, го поддржува здравјето на мускулите и го помага варењето и контролата на тежината. Одличен е за јадење во салати, чорби или како богат прилог.

Бобинки
Бобинки, како што се боровинки, јагоди и малини, се преполни со антиоксиданси. Ова вкусно овошје помага при оксидативен стрес, го поддржува здравјето на срцето, когнитивната функција и јачината на имунолошкиот систем.

Грчки јогурт
Како што старееме, сè повеќе е важно да го одржуваме здравјето на цревата, а грчкиот јогурт е одличен избор полн со пробиотици. Корисните бактерии во грчкиот јогурт го поддржуваат здравјето на цревниот микробиом, помагајќи во нормалното варење и апсорпцијата на хранливите материи.

Зелен лиснат зеленчук
Хормоналните промени во четириесеттите може да влијаат на нивото на енергија, па затоа е важно да се внесува доволно железо. Зелениот лиснат зеленчук е богат со хранливи материи и обезбедува голема доза на железо и есенцијални витамини. Кога овие намирници се вклучени во исхраната, тие природно поддржуваат одржлива енергија во текот на денот.

Related posts

Кефирот има повеќе пробиотици од јогуртот

CityLife

Руски хакери упаднале во клучните системи на Мајкрософт

CityLife

Објавени годинашните доделувачи на „Оскарите“

CityLife