Bo телефонот погледнуваме 200 пати на ден

345751 Tel Ls.jpg

Истражувањата покажуваат дека 95 отсто од граѓаните на ЕУ сметаат дека децата поминуваат премногу време на Интернет, а исто толку се плашат дека нивниот развој ќе биде засегнат од новите технологии. Хрватската европратеничка Билјана Борзан од Комитетот за заштита на потрошувачите на ЕП најави борба за заштита на децата на Интернет.

– Според моето истражување, возрасните поминуваат околу два часа дневно на своите паметни телефони, а повеќе од половина се грижат дека станале зависни од уредот. Околу 45 отсто од граѓаните се обиделе да се воздржат од користење смартфон, а податоците покажуваат дека луѓето во просек гледаат во телефоните околу 200 пати дневно. Во ЕУ податоците се уште полоши. Таму возрасните поминуваат околу 3 часа дневно на Интернет, додека младите поминуваат до седум часа дневно, рече Борзан.

Во САД, прекумерната употреба на интернет веќе е широко поврзана со проблеми со менталното здравје. Минатата година федералниот суд во Калифорнија пресуди против најголемите интернет платформи Гугл, Мета, Јутјуб, ТикТок и Снепчет бидејќи тие го загрозуваат физичкото, менталното и емоционалното здравје на децата. Инаку, има и најави за целосна забрана на ТикТок поради злоупотреба на податоци.

Борзан забележува дека во Хрватска постои голема загриженост за користењето на личните податоци на Интернет. Дури 67 отсто од граѓаните не сакаат реклами на интернет кои автоматски им се испраќаат.

– Се бориме и против персонализираните реклами и во овој мандат успеавме да ги забраниме за малолетни и ранливи лица. Врз основа на таа забрана, Европската комисија неодамна започна истрага против Тик Ток бидејќи незаконски ги користи податоците на малолетниците со цел да го создаде таканаречениот „ефект на дупка за зајаци“, односно да поттикне зависност од социјалните мрежи, рече таа. ЕУ, како што е најавено, во следниот мандат ќе се бори против дизајнот на интернет кој предизвикува зависност. Светската здравствена организација веќе ја препознава зависноста од видео игри како ментална болест. Едно од четврто дете покажува симптоми на зависност кога ќе му го одземат паметниот телефон и ментални нарушувања во детството го обликуваат животниот век на поединецот, предлагаат од ЕУ.

Related posts

Зеленилото придонесува за посилни коски кај децата

CityLife

Историскиот триумф на Клои Жао цензуриран во Кина

CityLife

Маск: Извршено е првото вградување чип во човечки мозок, пациентот е во добра состојба

CityLife