Кинески истражувачи дошле до сознание дека конзумирањето пијалоци со вештачки засладувачи може да го зголеми ризикот од атријална фибрилација за дури 20 проценти. Конзумирањето повеќе од два литра диетални или други пијалоци со вештачки засладувачи неделно може да го зголеми ризикот од опасен неправилен срцев ритам за 20 отсто, во споредба со луѓето кои воопшто не пијат, пишува Гардијан.
Едно истражување од Шангај покажа дека луѓето кои пијат такви пијалоци се поподложни на состојба позната како атријална фибрилација, или подобро кажано, хаотичното треперење на преткоморите на срцето, кои имаат редовен ритам. Симптомите на атријална фибрилација вклучуваат замор, отежнато дишење и палпитации. Оваа состојба често може да биде генетска, но постојат некои фактори на ризик кои може да се модифицираат. Работите што не можете да ги контролирате се генетиката и возраста, исто така како голем фактор на ризик. Меѓу работите што можете да ги контролирате се пушењето, хипертензијата, апнеја при спиење, дебелината и исхраната. Според експертите, важно е да се одржува крвниот притисок, како и здрав начин на живот за здравјето на градите. Она што е клучно е правилната исхрана и вежбањето.
Кога станува збор за атријална фибрилација и исхрана, избегнувањето на храна богата со холестерол и масти и редовното вежбање се клучни. Дури и скромното губење на тежината е поврзано со многу помалку повторување на атријална фибрилација по третманот.