Ако имате намера да пиете алкохол, треба да знаете дека јадењето одредени видови храна може да ви помогне да избегнете несакани ефекти. За почеток, тоа се јајцата. Тие се полни со протеини и можат значително да ја забават апсорпцијата на алкохол. Со други зборови, нема да има брза интоксикација што може да влијае на вашето расудување и моторни вештини. Истото важи и за бананите. Тие исто така ја забавуваат апсорпцијата на алкохол и спречуваат електролитен дисбаланс и ви овозможуваат да останете хидрирани подолго.
Овсот треба да го имате и во случај на консумирање алкохол. Полн е со влакна и протеини и ја подобрува функцијата на црниот дроб. Лососот е исто така пожелен бидејќи е полн со омега 3 масти кои ги спречуваат лошите ефекти на алкохолот, како што се воспалителните процеси.
Експертите препорачуваат консумирање грчки јогурт пред да посегнете по алкохол. Исто така, ја успорува апсорпцијата на алкохолот, а исто така е пожелен поради внесот на протеини, јаглени хидрати и масти.
Боровинката е исто така богата со антиоксиданси и го штити црниот дроб од оштетување предизвикано од алкохол. Авокадото не е автохтоно растение во нашиот регион, но прави добар баланс на електролити. Лешниците и малите хранливи семки се многу важни бидејќи се богати со протеини, магнезиум и калциум кои помагаат да се надминат лошите ефекти на алкохолот.