Овошјето и зеленчукот се клучни компоненти на здравата исхрана, но исто толку е важно да се безбедни за јадење, што значи дека мора да бидат без нечистотија и пестициди.
Секоја година од 2004 година, непрофитната Работна група за животна средина ги објавува The Dirty Dozens, која ги рангира овошјето и зеленчукот со најмногу пестициди. Тие стигнуваат до податоците врз основа на анализа на податоците од Министерството за земјоделство и Американската агенција за храна и лекови.
„Оваа година утврдивме дека 75 отсто од сите свежи производи имаат остатоци од потенцијално штетни пестициди“, пишуваат во заклучокот.
EWG додава дека „некои пестициди се поврзани со проблеми како спонтани абортуси, вродени дефекти и тешкотии во учењето или развојот кај децата“.
Јагодите и спанаќот повторно ги зазедоа првите две места на овогодинешната листа, а грозјето скокна од осмото на четвртото место.
Еве комплетна листа на дванаесет овошја и зеленчуци со најголеми количини на пестициди:
јагоди
спанаќ
кељ, двопек и сенф
грозје
праски
круши
нектарини
јаболка
пиперка и лута пиперка
цреши
боровинки
боранија
Каква е состојбата со европското овошје?
Мрежата за евиденција за пестициди (PAN) во Европа откриваат загрижувачко присуство на пестициди во европското овошје. Анализата на 44.137 примероци од свежо овошје испитани од владини субјекти помеѓу 2011 и 2020 година покажува зголемување на контаминацијата.
Во 2020 година, една третина од примероците (33%) беа контаминирани, во споредба со 20% во 2011 година. Особено високи проценти на европски круши (49%), трпезно грозје (44%), јаболка (34%), сливи ( 29% ) и малината (25%) содржеле остатоци од пестициди поврзани со сериозни здравствени ризици, како што се рак, вродени дефекти и срцеви заболувања.
Земјите се разликуваат по нивното ниво на контаминација; на пример, 71% од јаболката од Холандија, 54% од Грција и 50% од Португалија биле контаминирани. Слични високи стапки на контаминација беа забележани за крушите од Белгија, Холандија и Португалија (71%, 70% и 68%) и за речиси половина од сливите од Унгарија и Грција. Малините од Норвешка (61%) и грозјето од Грција и Италија (56% и 47%) се откриени дека се особено загадени, според извештајот Earth Trails.