Нутриционистите се согласуваат: Ова се четирите најздрави зачини

Najzdraviji Zacini.jpg

Традицијата на користење на зачини датира од почетокот на цивилизацијата. Тоа беше една од првите супстанции со кои човештвото почна да ja извезува и со на да тргува. Наскоро, нивното значење се прошири не само на нивниот кулинарски придонес, туку и на здравствени придобивки. Нутриционистите ги имаат на ум во нивните препораки. Меѓу другото, затоа што зачинот ни овозможува да го намалиме внесот на солта без која не можеме да живееме, но чие прекумерно внесување има сериозни здравствени последици. Солта придонесува за зголемен крвен притисок и кардиоваскуларен ризик. Затоа, самиот факт што го заменуваме со поздрави зачини е веќе напредок.

Најздравите зачини и нивните придобивки

Секој зачин има свои предности. Некои го подобруваат варењето, како ким. Други, пиперката на пример, помагаат да се намали холестеролот.

Зачините, генерално, имаат антивоспалителни својства, поради што често се препорачуваат во случаи на воспаление на одредени делови од телото или нерви/ткива. Познато е дека зачините помагаат во намалувањето на предиспозицијата за рак, го подобруваат оралното здравје и варењето, како и помагаат во растот на коските и го намалуваат крвниот притисок.

Но, ако веќе ги избирате најздравите зачини, тогаш одлучете се за овие четири. Најздравите зачини:

Шафран – го штити нервниот систем

Најбараниот зачин е несомнено шафранот. Има исклучителен вкус, а цената му е на исто ниво со квалитетот, за жал. Сепак, треба да знаете дека со шафранот инвестирате и во вашето здравје:

Го подобрува варењето – една компонента на шафранот, кроцетинот, го стимулира производството на жолчката. Ја промовира асимилацијата на хранливите материи и ги спречува гасовите.

Невропротективна функција – има антидепресивни ефекти. Модулира некои хормони кои делуваат на нашиот мозок, како што е серотонин.

Афродизијак – Содржи сафранал, влијае и на расположението, ги подобрува сексуалните перформанси и еректилната функција.

Списокот на придобивки е обемен: помага во заштитата на видот, го намалува холестеролот, обезбедува железо и витамини, а некои соединенија, како што се флавоноидите и бета-каротинот, се сметаат за антиканцерогени.

Куркумата – против стареење

Куркумата содржи активна состојка, куркумин, кој и ја дава карактеристичната златна боја. Куркуминот исто така има три многу корисни ефекти:

Антиоксиданс – ги штити клетките од слободните радикали. Исто така, го зајакнува имунолошкиот систем против токсичните напаѓачи. Сите овие обезбедуваат моќ против стареење.

Антивоспалително дејство – Го намалува хроничното воспаление предизвикано од болести како артритис и специфично воспаление предизвикано од вирусна или бактериска инфекција. За џабе не е познат како природен ибупрофен.

Ја зголемува меморијата – неколку студии укажуваат дека куркуминот е поврзан со забавување на сенилната деменција.

И многу повеќе: други студии покажуваат дека помага при зараснување на раните, симптоми на депресија, му помага на црниот дроб и е препорачан од Светската здравствена организација за третман на диспепсија (проблеми со желудникот).

Ѓумбирот – одлично антиинфламаторно средство

Ако не сте навикнати на неговиот вкус, пијте го како сок. Но, не заборавајте да го вклучите во вашата кујна.

Го подобрува варењето – делува на цревната микробиота. Неговите ефекти се прошируваат и на мозокот бидејќи, како што знаете, нервниот систем и микробиотата се поврзани.

Антивоспалително дејство – соединението гинџерол има моќ да ги запре предавателите кои сигнализираат на телото да се воспали.

Помага при менопауза – постојат студии кои покажале дека е ефикасен во намалувањето на топли бранови и позитивно влијае на емоционалните промени кои се случуваат во оваа фаза.

Согорување на маснотии – ја зголемува термогенезата (производство на топлина во телото) и го забрзува метаболизмот за согорување повеќе калории.

Црн пипер за болка

Црниот пипер е сигурно еден од најпопуларните и можеби најздравите зачини на нашите простори. Неговата главна тајна е пиперинот, супстанцијата што му го дава карактеристичниот зачинет вкус.

Антивоспалително дејство – како и другите зачини, може да помогне во ублажување на воспалителни болести.

Лек за болка – втората компонента е капсаицинот. Делува на болка, а исто така е и антиинфламаторно.

Го намалува трошењето на клетките – содржи два антиоксиданса, флавоноиди и каротеноиди, кои овозможуваат намалување на оксидативниот стрес во клетките.

Related posts

Јапонски производител на пелени се префрла од бебиња на возрасни

CityLife

Четирите најлоши утрински пијалоци кои предизвикуваат надуеност

CityLife

Која е разликата помеѓу кафените и белите јајца?

CityLife