Здравата исхрана е важна за целокупната благосостојба, а храната што ја јадеме не само што влијае на обликот на телото, туку и на нашиот внатрешен микробиом и имунолошки систем. Лекарот, епидемиологот и специјалист за здравје на цревата, Тим Спектор, се огласи на својот Инстаграм оваа недела за да зборува за трите принципи што ги има на ум кога подготвува оброк за да се осигура дека се грижи за своите црева.
1. Додавање на многу полифеноли
Спектор вели дека тоа се полифенолите, еден вид одбранбена хемикалија во растенијата што им ја дава нивната светла боја и горчлив вкус. Освен што ги штитат растенијата, полифенолите ги хранат нашите добри цревни бактерии и го ограничуваат растот на лошите бактерии.
Храната која содржи полифеноли вклучува:
-бобинки
-какао во прав
-зачини
-јаткасти плодови и семиња
-маслинки и маслиново масло
-грав
-зеленчук, особено артичока, црвен кромид, радикио и спанаќ
-производи од соја, како што се брашно од соја, јогурт од соја, тофу и млеко од соја.
2. Доволно внесување влакна
Според професорот Спектор, повеќе од 90 отсто од возрасните во Велика Британија не добиваат доволно влакна. Тој препорачува да јадете јаткасти плодови, семки, цели зрна, мешунки, грав, овошје и зеленчук за да го зголемите внесот на влакна.
3. Вклучување на ферментирана храна во исхраната
Епидемиологот вели дека трикот со ферментираната храна е да се јаде малку и често. За него тоа значи мешање на кефир во преливи за салати, додавање кисела зелка и кимчи во сендвичи, салати и придружни јадења во супи и чорби.
Тој додаде дека студијата од 2021 година покажала дека вклучувањето на ферментирана храна може да ја зголеми разновидноста на цревниот микробиом.
Следејќи ги овие принципи, ќе вклучиме многу различни билки во нашата исхрана и ќе го подобриме здравјето на цревата.