Откриен е нов експериментален третман за депресија

1662532399 1635978292 Shutterstock 627491903.jpg

Експертите во САД велат дека новиот експериментален третман познат како длабока мозочна стимулација (ДБС) може да им помогне на речиси три милиони Американци со депресија на кои не им помагаат други третмани. Третманот е одобрен за состојби како што се Паркинсонова болест и епилепсија, а многу лекари и пациенти се надеваат дека наскоро ќе стане подостапен за лекување на депресија. Третманот го врши пациентот кој прима насочени електрични импулси, а голем број студии покажуваат добри резултати од овој третман.

Електродите се поврзани со жица со уред поставен под кожата во градите на пациентот, кој ја контролира количината на електрична стимулација и дава постојани нисконапонски импулси.

Лекарите велат дека стимулацијата помага бидејќи невроните комуницираат користејќи електрични и хемиски сигнали.

Во нормален мозок, електричната активност се одвива непречено во сите области, се чини дека DBS го „одлепува колото“, дозволувајќи му на мозокот да го направи она што вообичаено би го направил.

Некои последователни истражувања покажаа дека пациентите со депресија доживуваат стабилно, долгорочно олеснување по терапијата со ДБС. Но, некои лекари се скептични, укажувајќи на потенцијални компликации како што се крварење, мозочен удар или инфекција по операцијата.

Американската агенција за храна и лекови (AFD) се согласи да го забрза своето разгледување на барањето на Abbott Laboratories да ги користи своите DBS уреди за лекување на депресија.

Related posts

На аеродромот во Франкфурт возило за кетеринг удрило во авион

CityLife

Ефикасен трик за чистење на тоалетната школка без напор

CityLife

Вонредна состојба во Нијагарините водопади поради целосното затемнување на Сонцето

CityLife