Милијардерите во текот на пандемијата станаа „потешки“ за 4.000 милијарди долари

Извештај на Институтот за политички студии (ИПС) покажува дека богатството на 20-те најбогати милијардери во светот мза една година се зголемило за 742 милијарди долари. Богатството на сите милијардери во светот, меѓутоа, за време на пандемијата на коронавирусот е зголемено за 4.000 милијарди долари.

Извештајот на Институтот за политички студии (ИПС), објавен на порталот Бизнис инсајдер, покажува дека од 18 март 2020 година до 18 март 2021 година, богатството на 2.365 милијардери се зголемило за 54 проценти, односно за 4.000 милијарди долари, пренесува агенцијата Анадолија.

Во извештајот се наведува дека 20-те најбогати милијардери се побогати за 742 милијарди долари, што е зголемување за 68 проценти.

Извештајот на меѓународната организација „Оксфам“, објавен на почетокот на 2021 година, покажа дека милијардерите се „потешки“ за околу 3.900 милијарди долари.

Во извештајот се наведува дека овие пари можат да помогнат никој да не осиромаши поради пандемијата на коронавирусот и дека можат да бидат доволни за да се купат доволно вакцини против Ковид-19 за сите.

Related posts

Разголени манекенки рекламираат мртовечки сандаци – Провокативно облечени убавици во шокантна реклама

citylogin

Тања Савиќ во венчаница – градоначалникот на Бања Лука се налути

citylogin

(Видео) Џиновски гуштер влегол во супермаркет на Тајланд

citylogin