Како ќе проверите најбрзо дали јајацата се свежи

1372487 Screenshot 6 Ls.jpg

Дали знаевте дека јајцата купени во супермаркет можат да траат само 3 до 5 недели во фрижидер? Во ова време кога се е скапо и прескапо, конечно сите сме повнимателни да не ја трошиме храната, но кога е време да ја фрлиме? Ви носиме неколку трикови кои ќе ви помогнат да знаете дали јајцата се влошиле? Сите четири наведени чекори се исклучително едноставни, а доколку ги примените, лесно ќе проверите дали јајцата се лоши… Овие трикови можат да ве спасат од стомачни проблеми, невкусен појадок и салмонела (за да го избегнете ова, треба правилно да загреете свежо јајце!). Проверете го датумот на пакувањето на јајцата Кога сакате да проверите дали јајцата се расипале, не е паметно да го гледате рокот на употреба. Но, ако истече само неколку дена од рокот, можеби нема да треба да ги фрлате, но прво искористете ги следните 3 трикови за да проверите дали јајцата се расипале. Ако поминало повеќе од една недела од истекот на рокот, може да се претпостави дека јајцата повеќе не се добри за јадење. Доколку сакате да проверите дали јајцата се расипани или свежи, ќе ви треба чаша вода. Наполнете ја чашата до ¾ со вода и ставете јајце во неа. Ако јајцето потоне на дното на чашата и лежи на долгата страна, тоа значи дека е безбедно за јадење. Ако лебди на површината, веројатно е скршен. Или фрлете вакво пловечко јајце во ѓубре или направете ги следните 2 чекори за да проверите дали јајцата се расипале. Помирисајте го јајцето.Иако тестот за пливање е многу сигурен метод за проверка дали јајцата се влошени, сепак треба да се потпрете на сопствените сетила. На пример, вашиот нос може многу добро да каже дали јајцата се влошиле. Скршете го јајцето во сад и добро мирисајте го. Свежите јајца обично немаат мирис, или едноставно мирисаат свежо, но ако јајцето има непријатен мирис, како сулфур, тоа мора да биде расипано. Мора да фрлите такво јајце и да го дезинфицирате садот во кој се наоѓало. Гледајте внимателно Ако јајцата се влошиле, некако ќе ви „известат”. Лошо јајце можете да препознаете дури и кога е во лушпата. Лошото јајце ќе има мали пукнатини или прашкаст слој, што е јасен знак за присуството на големо количество бактерии или мувла, односно дека јајцата се расипани. Ако јајцето е испукано, внимавајте на неговата бела боја кога ќе го отворите. Ако белката има розов сјај, а жолчката целосно се распаднала, јајцето дефинитивно е расипано, објаснуваат од Health Line.

Related posts

Колку е важно навреме да се открие карциномот на бели дробови?

CityLife

Би заработувал и до 5.000 евра на ден: Милош Биковиќ добива отштета затоа што бил отстранет од серијата на ХБО

CityLife

Конзумирањето на овие природни сокови влијае на здравјето на срцето, тврди нутриционист

CityLife