Дали вијаграта е нов лек за Алцхајмерова болест

6b711a3801e11edc5609.jpeg

Силденафил, исто така познат како Виагра, е лек кој често се користи за лекување на еректилна дисфункција. Досега, нејзиното влијание врз развојот на деменција не е доволно истражено и не е дел од стандардниот третман за оваа болест.

Ново истражување, објавено на интернет на 1 март 2024 година, во Журналот за Алцхајмерова болест, сепак, дава повеќе докази дека силденафил (вијагра), кој се користи за подобрување на потенцијата, може да помогне во заштитата од Алцхајмерова болест.

Големата анализа на податоците за пациентите од две бази на податоци покажала 30-54 проценти намалена преваленца на Алцхајмерова болест кај пациентите кои земале силденафил (вијагра) во споредба со оние кои не земале.

Оваа опсервација е дополнително поддржана од други студии кои покажуваат намалени нивоа на невротоксични протеини во мозочните клетки изложени на овој лек, кој, во принцип, ги шири крвните садови (инхибитор на фосфодиестераза тип 5).

„Нашите наоди даваат дополнителна тежина на репрограмирањето на постоечки лек за подобрување на потенцијата одобрен од ФДА, така што тој може да стане третман за Алцхајмерова болест, за која се потребни нови терапии“, рече Фиксионг Ченг, д-р. директор на клиниката Центар за геном во Кливленд, кој го предводеше истражувањето.

„Користевме вештачка интелигенција за да интегрираме податоци во повеќе домени, а сите тие укажаа на потенцијалот на силденафил против оваа катастрофална невролошка болест“, рече Ченг.
Користејќи ги претходно собраните податоци за пациентите од базата на податоци MarketScan Medicare Supplemental (2012-2017) и базата на податоци Clinformatics (2007-2020), истражувачите спроведоа анализи на исходите по прилагодувањето за пол, возраст, раса и коморбидитети.

Ги бараа сите поединци со потреба од силденафил. За споредба, тие земале четири други лекови – буметанид, фуросемид, спиронолактон и нифедипин. Резултатите покажаа дека употребата на силденафил е поврзана со намалена веројатност за развој на Алцхајмерова болест (АД), во споредба со контролните лекови.

Истражувањата покажаа дека силденафилот го има овој ефект и кај пациенти со семејна историја на Алцхајмерова болест и кај спорадични пациенти без семејна историја.

За време на студијата, истражувачите покажаа, преку податоци за секвенционирање на РНК, дека силденафил конкретно ги таргетира гените и патобиолошките патишта поврзани со Алцхајмерова болест.

„Веруваме дека нашите наоди ги обезбедуваат доказите потребни за клиничките испитувања за понатамошно испитување на потенцијалната ефикасност на Виагра кај пациентите со Алцхајмерова болест“, рече Ченг.

Виаграта беше одобрена од Американската агенција за храна и лекови (ФДА) во 1998 година како прв орален третман за еректилна дисфункција.

Related posts

Кралицата Елизабета Втора сподели една од нејзините омилени фотографии со принцот Филип

CityLife

Илон Маск најави нова платформа: Xmail ќе му конкурира на Gmail

CityLife

Принцот Хари ѝ оддаде почит на својата мајка во виртуелен говор: Никогаш не плашете се да го направите она што е исправно

CityLife