Град изграден од дијаманти

Screenshot 44 4.jpg

Малиот германски град Нордлинген, кој се наоѓа на југот на Германија, е изграден со 72 тони вистински дијаманти. Ова е единствениот град на Земјата каде што е забележан ваков феномен.

Модерниот град Нордлинген бил изграден во средината на 19 век, а локалниот камен бил користен за изградба на градбите. Работниците, несвесни за присуството на честички од дијамант, го користеле за изградба на куќи. Дијамантските честички се толку мали што практично се невидливи со голо око.

Туристите се воодушевени од глетката на градот, особено кога дијамантските честички почнуваат да блескаат на сончева светлина. Благодарение на ова треперење, зградите стануваат видливи дури и ноќе. Според истражувањата, слични подмножества на дијаманти можат да се најдат во зградите во Берлин и Минхен, но никаде во светот нема таква концентрација на дијаманти како во Нордлинген.

Од каде потекнуваат дијамантите?

Основата за создавањето на овој дијамантски град беше моќниот удар на метеорит што се случи пред 15 милиони години. Метеорит со дијаметар од километар, тежок околу три милијарди тони, падна на Земјата и предизвика огромен удар. Како резултат на овој судир се создаде енергија која може да се спореди со експлозијата на 250.000 атомски бомби. Под интензивен притисок и висока температура, јаглеродот во карпата се трансформирал во дијамантски честички, а од тој камен подоцна бил изграден градот.

Related posts

Тина Тарнер се повлекува од јавниот живот со емотивен документарец

CityLife

Судски спор околу „Hotel California“ на „Иглс“

CityLife

Почина актерот Чарлс Гродин

CityLife