Бизарно предупредување на американските власти: „Не ги прегрнувајте и не ги бакнувајте своите кокошки“

Во Соединетите држави неодамна беше забележано зголемување на бројот на луѓе кои страдаат од салмонелоза, предизвикана од бактеријата Салмонела, па властите издадоа препорака за која многумина се насмеаја.

„Не ги бакнувајте или прегрнувајте пердувестите животни и не јадете или пиете во нивна близина“, порача Центарот за контрола и превенција на болести, главната сојузна државна агенција за јавно здравје.

Центарот објасни дека зголемувањето на бројот на случаи со салмонелоза е делумно поврзано со ваквото однесување. Од средината на февруари, регистрирани се 163 случаи, од кои 34 завршиле со хоспитализација.

„Во разговорите со пациенти беше утврдено дека контактите со живината се веројатен извор на епидемијата. Иако изгледаат чисти, кокошките и патките можат да пренесат салмонела, бактерија што предизвикува дијареја, треска и повраќање“, велат експертите на агенцијата.

Властите препорачаа и темелно миење на рацете по контакт со живината.

Related posts

Николас Кејџ и новата сопруга прошетаа по холивудскиот Булевар на славните

CityLife

Свадбени ѕвона! Гвен Стефани и Блејк Шелтон ќе се венчаат овој викенд

CityLife

Ешли Тисдејл ја продаде вилата во Лос Фелиз за 5,8 милиони долари

CityLife