Луѓето не можат да се вратат на нормален живот по прележан корона вирус

Научниците се загрижени за можноста дека анксиозноста предизвикана од пандемијата на вирусот корона може да доведе некои луѓе да создадат компулсивни хигиенски навики што ќе ги спречат да се вратат во општеството.

За концептот на „синдром на ковид анксиозност“ првпат дискутираа Ана Никчевиќ од Универзитетот Кингстон и Маркантонио Спада од Универзитетот Саут Банк во Лондон, кога забележаа дека луѓето развиваат одредени карактеристики како одговор на пандемијата. Овие карактеристики вклучуваат насилно проверување на присуство на симптоми на инфекција, избегнување јавни места и опсесивно чистење, пишува Гардијан.

Но, сега тие веруваат дека настапи како што се избегнување на какви било закани, страв од користење јавен превоз или часови чистење на домот, нема лесно да се смират дури и кога пандемијата на корона вирусот е под контрола.

„Стравот е нормален“, вели научникот Маркантонио Спада.

„Треба да се плашиме од вирусот корона, бидејќи тој е опасен. Сепак, разликата во однос на развивање психопатолошки одговор е дали се однесувате на премногу безбедни начини што ве водат во страв. Очекувам дека ќе имаме групи на население кои избегнуваат да гледаат други и постојано се грижат за вирусот во наредните месеци, без оглед дали се вакцинирани или не.“

Научниците користеа податоци за 500 Американци минатото лето и открија дека синдромот поттикнува ниво на анксиозност и депресија надвор од фактори како што се одликите на личноста и општата вознемиреност. Сега, заедно со Јан Албери, професор по психологија на Универзитетот Саут Банк, тие собраа прелиминарни податоци за 300 Британци, кои откриваат дека анксиозноста за ковид е независен предиктор за општа вознемиреност и депресија за време на пандемија.

Во студијата, учесниците беа запознати со две групи зборови – едната беше поврзана со Кovid-19, а другата не. Откриле дека испитаниците посветуваат поголемо внимание на поимите поврзани со Кovid-19. Се очекуваше дека карактеристиките на учесниците, како што се возраста, вакцинацијата, позитивниот тест за коронавирус или починато блиско лице, ќе влијаат на вниманието посветено на термините поврзани со Кovid-19, но изненадувачки, истражувањето не го потврди тоа.

Околу 22 проценти од испитаниците веруваат дека се изложени на висок ризик од инфекција, иако петто тврдат дека веќе примиле барем една доза од вакцината за коронавирус.

„Сè уште не знаеме колку е распространет овој синдром. Само ќе почнеме да откриваме дека кога сите епидемиолошки мерки ќе бидат олабавени. Анксиозноста од Ковид нема да биде голем проблем, но ќе влијае на значително малцинство и мора да го имаме тоа на ум“ – вели д-р Викторија Салем, ендокринолог и виш соработник во Империјал колеџ во Лондон.

За подобро откривање на причините и последиците од вознемиреност во колкот, Спада и неговите колеги продолжуваат со истражување на примерок од 6.000 возрасни лица од Кина, Европа и Соединетите држави и работат со колеги од Империјал колеџ за да се процени преваленцата и влијанието на синдромот.

Истражувања за ковид анксиозност се спроведуваат и во Италија. Д-р Џовани Мансуето од Универзитетот во Фиренца вели дека тој веќе се сретнал со овој концепт во клиничката пракса.

„Важно е да се идентификува синдромот и да се најдат начини за лекување и спречување на истиот. Инаку, ова може да биде голем проблем кога ќе помине пандемијата“ – предупредува д-р Мансуето.

Related posts

Ковид се менува, ова се најчестите симптоми кај новите случаи

citylogin

Кардиолог советува: Им ги забранив овие 9 намирници на луѓето кои ги сакам!

citylogin

Лондон: Заразувањето со коронавирус е три пати помало меѓу вакцинираните

citylogin